doenker profielfoto

Monique Lueb

Terug naar overzicht

Omschrijf jezelf in een woord?

Daadkrachtig

Voor welke opdracht mogen we je wakker maken?

Voor een persoonlijk leiderschapsprogramma voor jong talent, teamontwikkelprogramma’s, of transities die van leidinggevenden worden verwacht, bijvoorbeeld de ontwikkeling van coachingsvaardigheden. Eigenlijk loop ik warm voor elk ontwikkeltraject waarin de componenten: ik – mijn collega’s – de organisatie – de klant zijn vertegenwoordigd.

Waar krijg je complimenten over?

Dat ik met een paar eenvoudige modellen, die ook rationeel goed te begrijpen zijn, de kern weet te raken. Ik stel me niet op als een trainer of coach die het allemaal al weet en uitgevonden heeft. Ook ik struggel met de uitdagingen van het aardse bestaan. Natuurlijk loop ik door mijn ervaring en opleidingen wel een paar stappen vóór, ik heb al watverkennend voorwerk gedaan zeg maar. Ik hoor regelmatig dat ik een prettige, veilige, lichte sfeer schep, waardoor mensen zich kwetsbaar durven opstellen. Een deelnemer uit een leiderschapstraining vertelde me laatst: “Dit is nou een training waar ik de rest van mijn leven iets aan heb!”.

Wat doe je als je aanpak niet werkt?

Wanneer mijn aanpak niet werkt, heb ik zelf waarschijnlijk ook niet alles op tafel gelegd watbenoemd moet worden. Dus dan ga ik te rade bij mezelf, bij collega-trainers of bij één van de intervisiegroepen waar ik lid van ben. Vaak wordt dan helder wat ik zelf (bewust of onbewust) probeer te vermijden en kan ik weer verder met de opdracht.

Wat heb je geleerd van je laatste opdracht?

Toen ik 3,5 jaar geleden mijn eigen business startte, haalde ik een beetje m’n neus op voor zogenaamde ‘vaardigheidstrainingen’. Eigenlijk wilde ik het liefst alleen maar diepgaande ontwikkeltrajecten begeleiden. De laatste tijd heb ik echter ook een aantal trainingstrajecten met het thema 'klantvriendelijk telefoneren' verzorgd bij verschillende organisaties. Ik leer de deelnemers dan echt niet hoe ze klantvriendelijk moeten zijn, dat weten ze natuurlijk allang. Daarbij is het hún vak en niet het mijne. Ik heb ze wél iets kunnen leren over de grenzen van klantvriendelijkheid, over grenzen stellen, over het verschil tussen redden en helpen en hoe je de regie kunt houden in een gesprek en je gesprekspartner zoveel mogelijk zijn eigen verantwoordelijkheid laat nemen. Zaken waar je natuurlijk ook je voordeel mee kunt doen buiten de context van telefoneren met klanten. Dit heeft mij we aan het denken gezet. Ik zag opeens dat ik ook binnen het kader van een ‘vaardigheidstraining’ mensen kan laten experimenteren met zaken die wezenlijk iets kunnen toevoegen aan de manier waarop ze werken en leven. En dan is de cirkel weer rond, want dat is waar ik het voor doe.

Contact

monique@doenkers.com

06-4125 6074