Big data verandert razendsnel de manier waarop organisaties hun analyses doen en tot conclusies komen. In deze post doe ik een poging uit te leggen wat er nou zo anders aan is. Het gaat er namelijk om dat je niet langer zelf de oplossing gaat zoeken, maar dat je nadenkt over de criteria waaraan de oplossing moet voldoen en dat je daar de data op analyseert.
Stel je voor je wilt verhuizen naar een andere stad en daarom daar een huis kopen. Op dit moment zou je waarschijnlijk op Funda gaan kijken en op basis van je budget een selectie maken van kandidaat huizen.
Maar voor het vinden van woongenot is niet alleen de woning van belang, maar ook de wijk. Als je kleine kinderen hebt wil je bijvoorbeeld niet verder dan 3 km van een basisschool wonen. Of misschien vind je een supermarkt op loopafstand, zeg 500 meter, van belang. Of een bioscoop, een sportschool of voetbalveld of 10 restaurants binnen 5 km afstand, de faciliteiten in de omgeving bepalen mede het woongenot.
Als je de data van Funda download en die van het CBS (die geeft van alle mogelijke faciliteiten de gps gegevens) en je combineert die, dan kun je bovenstaande wensen als criteria voor het juiste huis laten meewegen.
Je kunt ook bijvoorbeeld de P2000 meldingen hier nog aan toevoegen, dan weet je ook hoe vaak politie, brandweer en ambulance zijn uitgerukt naar de betreffende wijk. Als de politie iedere week twee keer uitrukt voor een melding bij jou in het blok, dan hoeft dat natuurlijk helemaal niet ernstig te zijn, maar het geeft wel wat overlast.
En zo werkt big data dus. Je wilt jouw probleem oplossen, daarvoor ga je heel goed nadenken over de criteria waaraan de oplossing moet voldoen. Vervolgens ga je doen, je combineert relevante (openbare/gratis) databronnen om op de gewenste oplossing uit te komen.
Niet op zoek gaan naar het juiste huis, maar op zoek gaan naar de juiste criteria, dat is de switch die organisaties die gebruik willen maken van de kracht van big data ook moeten maken.
Speciale dank gaat uit naar Jaap de Rue van Witteveen&Bos voor zijn hulp bij dit artikel. Kun je hulp gebruiken bij de transitie naar deze manier van denken en doen, neem contact met ons op.