“Doenkers is twee jaar geleden opgezet vanuit een paar ideeën die naar ons idee passen bij de huidige tijdgeest,” vertelt Albert Roelofswaard. Het adviesbureau richt zich op de implementatie van strategische verandering, en bestaat uit een groep zelfstandige senior professionals, die zich hebben verenigd om samen sterker te staan.
Succes opdracht hangt af van gunfactor
“Wat ik steeds meer merk is dat het succes van een opdracht afhangt van of de opdrachtgever het jou gunt om mee te denken of te doen met hun vraagstuk”, stelt Roelofswaard. Arrogantie helpt daar niet bij. “Ik ken veel interimmers die wel weten hoe de wereld in elkaar zit, en binnen een week kunnen vertellen hoe het allemaal moet. Zo werkt het niet. Natuurlijk moeten je kennis en kunde op orde zijn en moet je je continu blijven ontwikkelen. Maar de opdrachtgever moet jou toestaan je te verdiepen en jou vertrouwen. Anders is het trekken aan een dood paard.”
Dat gunnen gebeurt volgens Roelofswaard spreekwoordelijk meer en meer om de vrouw of de vent in plaats van om de tent. “Gunnen wordt niet positief beïnvloed door dure kantoren, grote auto’s, dik betaalde partners en het inzetten van junioren als dat niet wordt gevraagd.” De grote advieskantoren, en met name degene die er deze praktijken op nahouden, ziet hij dan ook steeds kleiner worden. “Ook omdat de klanten al die overhead niet meer willen betalen. Opdrachtgevers merken dat het om de persoon gaat: of diegene nu onderdeel is van een traditioneel bureau met naam, zoals BoerCroon was, of zelfstandige is.” Roelofswaard heeft in het verleden zelf voor 70 procent overhead in zijn tarief gewerkt, en is op een gegeven moment voor zichzelf begonnen.
Waarde in individu, niet in bureau
In de persoon, met zijn kwaliteiten en zijn netwerk, zit de toegevoegde waarde. Niet in het bureau, vindt Roelofswaard. “Er kan in onze ogen dan ook geen sprake zijn van waarde en dus in- en uitkopen. Daarnaast is het ook nog eens gedoe en houdt het je af van bezig zijn met klanten.”
Doenkers telt momenteel 14 professionals en werkt als een coöperatie, hoewel dit nog niet is geformaliseerd. “Dat is misschien iets voor de toekomst, maar het is voor nu nog niet nodig geweest. We werken per opdrachtgever met een overeenkomst van opdracht, en waar nodig ook met elkaar onderling. Uiteraard zorgen we er voor dat alles juridisch correct en rechtmatig wordt gedaan.”
Het bureau is lean opgezet, vertelt Roelofswaard. De adviseurs komen zo’n tien keer per jaar, of vaker bij een commerciële aanleiding, bij elkaar en staan verder dagelijks digitaal met elkaar in contact via een samenwerkingsplatform. Een kantoor is er niet, evenmin als management. De kosten voor de website en dergelijke worden gedeeld, en er wordt gewerkt aan een gezamenlijk broodfonds om ziekte op te vangen. Roelofswaard: “Door onze opzet kunnen we snel veel praktische kennis en ervaring leveren vanuit onze partners en hun netwerken. Deze constructie geeft veel ruimte voor de individuele professional en vereist aan de andere kant discipline en zelfredzaamheid, maar daar is een professional dan ook professional voor.”
Verbeterslagen
Het is een eerlijke manier van werken, vindt hij, al heeft het ook zijn nadelen. Met name in snelheid is nog een slag te slaan. “We kunnen werk over veel handen verdelen, maar elkaar leren vertrouwen en aan de slag gaan heeft ook zijn tijd nodig.” Het bureau heeft mooie opdrachten, en werkt eraan om er nog meer gegund te krijgen. “Het is een uitdagende tijd, maar door samen op te trekken komen er we wel. Het is heel simpel: Bureau Doenkers is wat we er samen van maken.”
Albert Roelofswaard begeleidt organisaties en mensen met vraagstukken
op het gebied van nieuwe manieren van samenwerken en organiseren.
Dit interview is eerder gepubliceerd op het Management en Consulting platform voor Organisatieprofessionals.