Terug naar overzicht

Leidinggeven in De Nieuwe WerkelijkheidEen nieuw boek over Het Nieuwe Werken, is daar nog niet genoeg over geschreven? De auteurs Monique Lueb en Pieter van der Haak vinden van niet. Volgens hen wordt HNW teveel gezien als doel op zich. Ze spreken dan ook niet over Het Nieuwe Werken, maar over De Nieuwe Werkelijkheid. Het boek is geschreven voor leidinggevenden of managers die beseffen dat de wereld is veranderd en die handvatten zoeken om grip te krijgen op hun nieuwe rol. De auteurs, beiden trainers, merkten dat veel managers nog opgegroeid zijn in een command/control-cultuur. Reden genoeg voor een nieuw boek ‘Leidinggeven in De Nieuwe Werkelijkheid’, waarbij de auteurs hun expertises in leiderschap, teamontwikkeling en Het Nieuwe Werken integreerden in één compact boek.

Medewerkers zijn het grootste kapitaal

In De Nieuwe Werkelijkheid zien organisaties in dat de mensen het grootste kapitaal zijn waarover ze beschikken. Lueb: “De mensen zijn het uitgangspunt en van daaruit ga je kijken hoe je als organisatie en als leidinggevende die mensen zo goed mogelijk kunt faciliteren, zodat ze van maximaal toegevoegde waarde zijn en hun talenten optimaal kunnen inzetten”. Van der Haak voegt daar aan toe dat het in De Nieuwe Werkelijkheid gaat over werken vanuit de principes van vakmanschap en volwassen arbeidsrelaties. “Mensen zijn misschien niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. In de nieuwe werkelijkheid nemen we afscheid van positie- en informatiemacht en gaat het veel meer om de echte kwaliteit, de menselijk maat en vakmanschap. Veel nieuwe maatschappelijke initiatieven ontstaan op basis van vertrouwen, een gezamenlijke droom in plaats van uit angst en controle,” aldus Van der Haak.

Het topic volwassen arbeidsverhoudingen loopt als een rode draad door het boek en veel content is daaraan gerelateerd. Aangezien de auteurs trainers zijn, wordt heel helder uitgelegd HOE je nou aan zo’n volwassen arbeidsrelatie bouwt.

Geen hype

De auteurs hopen dat leidinggeven die het boek lezen zullen inzien dat HNW geen hype is, maar dat het een logisch gevolg is van een veel grotere ontwikkelingen die gaande zijn in de wereld.

De samenwerking: 1+1=3

Het was de eerste keer dat de twee samen een boek schreven. Van der Haak en Lueb werken samen in een aantal trajecten waarbij Leidinggeven en het Nieuwe Werken belangrijkste thema’s zijn. Van der Haak: “Monique is veel beter ingevoerd in de mogelijkheden van HNW en sturen op output, door haar expertise op dit vlak. Mijn expertise zit ‘m meer in nieuwe vormen van samenwerken en leiderschapsontwikkeling. Het project Noaberkracht bracht ons op het idee om die expertises samen te bundelen in een boek. 1+1=3 dus.”

Een zware bevalling

Voor Lueb was het schrijven van het boek een zware bevalling: “Pieter heeft al meerdere boeken geschreven en wist hoe je het aan moest pakken. Ik ben echt stap voor stap begonnen en vond het niet altijd makkelijk om me ertoe te zetten. Maar juist omdat je het samen doet, afspraken maakt en deadlines met elkaar bepaalt was dit een mooie stok achter de deur. We hebben eigenlijk heel easy en no nonsense een boek geschreven.”

Van der Haak liet zich af en toe meeslepen door zijn enthousiasme: “Schrijven is ook keuzes maken. Door enthousiasme wil je soms teveel kwijt, het was de kunst om datgene op te nemen wat er werkelijk toe deed. Je voordurend te verplaatsen in de lezer. Samen zo’n boek schrijven wil ook zeggen dat je zaken moet loslaten, net zoals veel leidinggevenden dat moeten doen. En dat is niet altijd makkelijk. Maar door je te realiseren dat je met professionals samenwerkt en erop te vertrouwen dat ze ook het beste voor ogen hebben en kwaliteit willen leveren wordt dat loslaten een stuk makkelijker”, aldus Van der Haak.

Voor Lueb is het naar eigen zeggen zeker niet het laatst boek wat ze zal gaan schrijven.

 

Bestel het boek nu voor € 14,95. Of nodig de auteur uit om te vertellen over hun ervaringen met leiderschap, teamontwikkeling en HNW.